söndag 23 augusti 2009

Valet i Afghanistan får godkänt betyg

EU:s observatörer anser att valet i Afghanistan har gått till på ett rättvist sätt. I varje fall så rättvist som det kan gå till i Afghanistan med talibaner som hotar med att kapa det finger som färgats blått på de röstande och korrumperade politiker som söker oheliga allianser med brottslingar.

Det vi i Sverige kan klappa oss på axlarna för är att våra trupper i Afghanistan trots alla skriverier om dålig utrustning, avsaknad av helikoptrar lyckats genomföra sin uppgift att skydda afghanerna under valet. Att genomföra ett val i ett land med dålig infrastruktur är en logistisk utmaning och att lyckas skydda denna omfattande organisation så pass bra som ISAF gjort är imponerande. Talibanerna har en stor fördel i detta krig. Dom kan slå till när som helst och var som helst. Detta resulterar för ISAFs del att dom måste vara överallt och 24 timmar om dygnet, vilket givetvis är omöjligt.

Tyvärr så blev som jag skrivit tidigare valdeltagandet i framför allt Helmand och Kandahar lågt. Detta visar med all tydlighet att de brittiska och amerikanska trupperna trots stor närvaro inte har kontroll i dessa områden. Frågan är också hur väljarna i dessa områden kommer att stödja utgången av valet eftersom dom inte fått vara med och påverka?

Man beräknar att runt den 3:e september så kommer resultatet att vara klart. Blir Kharzai segrare, eller blir det en till valomgång i oktober?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar