lördag 15 augusti 2009

Likheter mellan Georgien och Irak

Vem var det som startade kriget mellan Georgien och Ryssland förra året? Jag håller fullständigt med SvD i analysen att även om Georgien var dom som först gick in i Sydossetien, så var det mycket märkligt att Ryssland "råkade" ha trupper i närheten som precis genomfört övningen Kavkaz.

Den direkta anledningen till att Georgien gick in i Sydossetien berodde på att sydossetiska separatister beskjutit Georgien med raketer. Man kan här givetvis misstänka rysk inblandning. Det är inte en slump att separatisterna drar på sig Georgiens vrede samtidigt som dom har backup av ryska trupper.

Frågan är om den Georgiske ledaren Mikheil Saakashvili gjorde samma typ av politiska misstag som Saddam Hussein gjorde när han anföll Kuwait? Han trodde att det var OK från sin "vän" USA och att omvärlden inte skulle reagera. Georgien hade under ett par år närmat sig NATO och var medlem i PfP - Partnership for Peace. Ett antal NATO övningar har hållts i Georgien och det fanns NATO officerare på plats för att bl.a. utbilda georgiska förband. Georgiens geografiska läge med möjligheten att basera NATO trupp nära Ryssland gör att ett NATO samarbete givetvis är intressant för bägge parter. Att Georgien sedan dessutom är ett viktigt transitland för olja gör inte saken mindre intressant.

Georgien trodde nog därför helt felaktigt att:
* Ryssland inte skulle våga anfalla ett land med nära NATO kontakter.
* NATO skulle snabbt stödja Georgien.

Med facit i hand så var omvälden för långsam. Vad gjorde EU? Det fanns Battle Groups i beredskap (Frankrike-Tyskland och England), men dom var också för långsamma. Lägger EU ned en massa pengar på att hålla Battle Groups i beredskap utan att dom någonsin kommer att kunna användas? Nu har Sverige i och för sig utnyttjat delar av de soldater som utbildades i bl.a. Afghanistan, men med handen på hjärtat. Att skicka ut en Battle Group kostar mycket pengar och det ska nog till mer än bara ett litet krig i Georgien för att EU ska ge sig på detta.

Nu har Ryssland testat beredskapen i EU och funnit ett hål. Snabba operationer innebär att EU inte hinner svara. Därför kan man bli lite misstänksam på de stora "övningar" som nu genomförs i Ryssland. Att sammankalla trupper för en övning är ett utmärkt sätt att snabbt kunna göra ett anfall. Detta är inte bara övningar, utan utrikespolitik. Se hur det gick för Georgien, nästa gång är det ni!

1 kommentar: