söndag 23 augusti 2009

Håkan Lantz löser gåtan Arctic Sea? (uppdaterad)

Ny Teknik har lagt ut plottar från AIS sändaren på Arctic Sea. Tack vare Håkan Lantz så finns det möjlighet att följa fartyg, även fast radartäckningen är dålig. I och för sig så har dom all möjlighet att slå av systemet och då är det ingen som riktigt vet var dom tar vägen.

Det räcker med de plottar som Sjöfartsverket gjort tillgängliga för att misstänka att något mystiskt skett. Synd bara att det inte finns radarplottar på övriga fartyg i närheten och vad som hände under tiden AIS utrustningen var avslagen. Svensk press har också börjat vakna och bidrar med olika typer av konspirationsteorier. Givetvis så har jag ett par stycken själv, men det kan ju vara så enkelt att någon vill testa den svenska beredskapen?

Svensk polis ska nu utreda själva bordningen och finsk polis utpressningsmotivet. Synd bara att ryssarna han först med att lägga beslag på kaparna och troligtvis alla andra bevis som fanns på fartyget.

Sedan gäller det bara att på ett slugt sätt montera in transpondrar och AIS sändare på alla potentiella fienders skepp och flygplan, så kan vi spara in lite mer pengar genom att ta bort fler radarstationer.

Uppdaterat 09-08-28, 16:31
Piraterna är inga pirater, dom är bara miljöaktivister som blivit kidnappade av den ondskefulla kaptenen på Arctic Sea. Mera! Jag har bunkrat upp med Popcorn och tycker att detta är mer roande än den värsta reality såpan.

Uppdaterat 09-09-06, 18:14
Håkan Lantz ansåg när han lanserade AIS att det behövdes backup sändare ombord som gick igång utifall den ordinare slogs av. Utav någon anledning så infördes aldrig detta.

1 kommentar:

  1. Ibland stannar handelsfartyg till sjöss för att fiska!! T.ex. man hamnar i ett fiskstimm och vill ha färsk fisk till lunch! Redaren gillar inte det (att man stannar) och dà kan man skylla pà nàgot, t.ex. fel pà motorn. Arctic Seas kapten & co smugglade nog gods till Algeriet och sedan blev det strul om det och vinsten. Allt händer till sjöss!

    SvaraRadera