söndag 30 augusti 2009

SMB vill börja med tecknade serier

Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek vill börja ge ut serier med militär anknytning och tar upp som exempel den gamla klassiska tidningen Pilot. Genast får jag nostalgikänslor och börjar komma ihåg när jag själv köpte varje nummer av Pilot och slukade serier som "Tante Ju" och "Dix Dogfight".

Pilot är dock lite svår att ge ut av ett bokförlag då rättigheterna för varje serie kan vara knepiga att få tag på.

Personligen tycker jag att en del av de serier som producerats i albumform vore lämpligast:
- Dan Cooper. Lite väl mycket Sci-Fi koppling, men en utmärkt tecknad serie.
- Buck Danny. Mycket vältecknad serie som följer flygutvecklingen från andra världskriget till nutid. Ett av albumen hade faktiskt svensk anknytning då han deltar i en internationell flyguppvisning där svenska J35 Draken är en av huvudnumren. I Frankrike har denna serie getts ut i en jubileumutgåva som vore utmärkt att ge ut på svenska.

2 kommentarer:

 1. Frankrike och Sverige är de två länder utanför Storbritannien, som sett flest översättningar och utgåvor av Biggles.

  Starka flygnationer har också en stark flygkultur och en sådan måste grundläggas redan i unga år.

  Hälsningar
  Ginger

  SvaraRadera
 2. Jepp. Biggles, Ginger och Algy är nog tillsammans med Lego och Meccano några av anledningarna till att vi har haft ett starkt flygvapen och en stark flygindustri här i Sverige.

  Jag misstänker dock att försäljningssiffrorna för Biggles har följt nedläggningskurvan för antalet flygflottiljer och divisioner i Sverige.

  När kommer förresten "Biggles i Afghanistan"? Inte att blanda ihop med klassikern "Biggles i Orienten". Vem ska ta i denna nya bok ta rollen som Erich von Stalhein?

  Tillbaka till serietidningstemat. Den utmärkte flygplanstecknaren Björn Karlström gjorde ett antal Bigglesalbum på svenska. Kanske något för nyutgåva?

  SvaraRadera