fredag 7 augusti 2009

Ryssland väljer strategiska platser för sina övningar

I ett tidigare inlägg om de ryska flygstridskrafternas upprustning så avlutade jag med en kommentar att övningen Ladoga var ett svar på Loyal Arrow. Wiseman korrigerade helt rätt med att denna övning varit planerad innan Loyal Arrow. Dock så går det inte att frånse att det ligger en hel del strategiskt tänk bakom var de ryska övningar läggs och hur scenarierna byggs upp. Övningarna används inte enbart som träningsmöjlighet för soldaterna, utan även för politiska påtryckningar.

Enligt uttalande från Rysslands förste biträdande försvarsminister Generalöverste Aleksandr Kolmakov så hålls under 2009 tre stycken större övningar.

* Kavkaz 2009. Hölls mellan 29 Juni och 6 Juli i områden kring Georgien, inklusive det omstridda Sydossetien. Fokus på artilleri, stridsvagnar och bepansrad trupptransport. Inte direkt en "Peace Keeping" övning, utan snarare ett direkt hot mot Georgien. Kolmakov säger i artikeln att övningen baseras på erfarenheter från kriget i Georgien 2008 samt en analys av hur NATO har agerat under övningar i Georgien. Enligt vissa analytiker så finns oroväckande paralleller till Kavkaz övningen 2008 och direkt efteråt anfallet mot Georgien. Jag håller med bloggaren tnsexton om att det varit mycket få kommentarer om denna övning i svensk press med tanke på kriget i Georgien 2008 och vilka politiska diskussioner det då gav upphov till här hemma. Ännu har dock inte ett regelrätt anfall kommit även om vissa skärmytslingar uppstått kring gränsen mellan Georgien och Sydossetien. I samband med årsdagen av kriget används i stället cyberkrigföring.
* Ladoga 2009. Detta är en övning i ryska Karelen som börjar den 10 Augusti och pågår till den 28 september. Deltar gör ca 60.000 soldater (att jämföra med Loyal Arrows 2000). Dessutom hålls en landstigningsövning i Östersjön i samband med Ladoga.
* Zapad (West) 2009. Övning som hålls mellan 8 - 29 september i Vitryssland. Ryssland ställer upp med två armékårer!

Det som är anmärkningsvärt är storleken på dessa övningar. Det är ett stort hopp tillbaka till Sovjetunionens era för att hitta liknande. Landstigningsövningar i Östersjön har inte genomförts på snart 20 år.

Även om övningen Ladoga kanske inte är ett direkt svar på NATO övningen Loyal Arrow så måste den dock ses som ett direkt hot mot Finland. Ryssland har tidigare framfört varningar till Finland att ett eventuellt NATO medlemsskap kommer att påverka stabiliteten i regionen.

Jag håller fullständigt med Wiseman och Norrbottens Kuriren att det är intressant att se hur de svenska vänsteranhängarna kraftigt fördömer allt som NATO gör och sedan bara sitter tyst och tittar på när Ryssland visar stormaktsmusklerna återigen.

För Sveriges del så bör det i den allmänna debatten kring internationella insatser fortfarande hållas i åtanke att norra Europa har varit och fortsätter vara ett strategiskt område av stor vikt för både NATO och Ryssland. Därför snälla politiker och höga militärer: Bygg inte om Försvarsmakten för att vara anpassad enbart för internationella insatser. Det finns ett visst fog för att ha kvar ett skydd av Sverige också...

Fotnot: Det förekommer i debatten vissa oklarheter (även från min sida) om övningarnas namn, men det ovanstående är det bästa jag hittills lyckats gräva fram.

2 kommentarer:

  1. Uppskattar ditt neutrala tonfall och instämmer i slutklämmen. Internationella insatser är en eufemism för deltagande i det globala kriget.
    http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=6423

    SvaraRadera
  2. Som svensk officer upplärd under brinnande kallt krig är neutralitet mitt motto :-)

    SvaraRadera