tisdag 11 augusti 2009

Har "The Surge" misslyckats?

Det diskuteras mycket om de metoder som USA använt i Irak det senaste åren och som lett till att England nu lämnat Irak och USA minskar sin truppnärvaro kan användas som modell för insatser även i Afghanistan.

Men har "The Surge" verkligen lyckats? De senaste tre dagarna har över 100 människor dött i Irak i olika bombdåd. Al Qaida antas ligga bakom dåden som inte längre är riktade mot den utländska militära närvaron, utan bara mot civilbefolkningen.

Syftet är dels att skapa motsättningar mellan de olika grenarna av Islam samt att underminera den sittande presidenten Nouri Maliki inför valet i Januari. Regimen anklagas för korruption och armén anklagas för att ta emot mutor av civilbefolkningen.

"I have to give a bribe to join the army, I have to bribe at checkpoints, I have to bribe the commander if I am in the army - everywhere I turn I have to bribe," said Ali, a resident of Baghdad.

Att USA nu gradvis lämnar Irak sätter press på den nuvarande regimen. Är dom verkligen mogna att ta det ansvaret?

"The attacks are still happening, it is too soon to bring the walls down. I'd rather have the Americans here, because our government is not ready to protect us."

Vi bör därför passa oss för att använda Irak lösningen som modell för Afghanistan. Dels för att den inte lyckats i Irak och dels för att skillnaderna mellan Afghanistan och Irak är för stora.